global village

Sustainable Finance

Sinds vorige week volg ik een opleiding aan de Cambridge University, sustainable finance, online. Ik zit met 100 mensen in een klas, all over the world. Mijn mailbox stroomt vol met berichtjes, als al die 100 mensen zich gaan voorstellen. Asset managers, treasurers, bankers, sustainability consultants en -managers, een enkele ICT’er, communicatie-adviseur, een medewerker van Google, and me, public controller.
Heel inspirerend allemaal! In de eerste module maak ik kennis met de Donut-theorie van Kate Raworth, waar de gemeente Amsterdam momenteel mee experimenteert, en een TED-talk van Tim Jackson.
De eerste opdracht: Describe the financial system failure you believe is the most pressing to address, and why.
Ik duik diep terug naar mijn studie Communicatiewetenschappen, waar ik kennis maakte met Marschall Mcluhan met zijn concept van de Global Village, The medium is the message en hot = cool. Dit werk stamt uit begin Jaren 60. Kent iemand hem nog?
Inderdaad, de wereld is dankzij de media en later de digitalisering één groot dorp geworden. Dat niet alleen, de aarde is kleiner dan we altijd dachten want ze blijkt toch uitputtelijk te zijn. Daar boven op: Als we hier fossiele brandstoffen opmaken, CO2 uitstoten, dan blijft die wolk niet boven ons hangen, die verspreidt zich, en in Zuid-Oost Azië nemen de orkanen en de mislukte oogsten toe. Dat is daar al aan de gang, en ook hier steeds meer. De wiskundige in mij abstraheert vlot: Orkanen, wateroverlast en andere extreme weersomstandigheden worden niet door verzekeringen gedekt. Als dat met de regelmaat van de klok gebeurt, hoe kunnen er dan uiteindelijk nog hypotheken voor vastgoed worden afgesloten, etc, etc.
Dat uitputten van de aarde: we dachten vroeger dat het gratis en voor niks was, maar nu betalen we de rekening. Het wordt dan ook steeds meer belast. Op naar de ecologische footprint en het verduurzamen van investment.
Ik ga nog maar eens luisteren naar de inspirerende TEDtalk van Tim Jackson. Heel cool, uh hot … uh cool allemaal!


Kijk hier naar TEDtalk van Tim Jackson – een economische relatity check

Kijk hier naar TEDtalk van Kate Raworth – Why it’s time for ‘Doughnut Economics’

#sustainability #finance #investment #Kateraworth
#sustainablefinance #duurzaamheid #gemeenteamsterdam #donut #doughnut #MarschallMcluhan #tedtalks #TimJackson